Rada Miasta wyraziła solidarność z Ukrainą. Oświadczenie podpisali przewodniczący wszystkich klubów

Podczas najbliższej sesji Rady Miasta władze Katowic po raz kolejny wyrażą poparcie dla Ukrainy w związku z agresją Federacji Rosyjskiej. 3 marca radni rozpatrzą oświadczenie powstałe z inicjatywy Jarosława Makowskiego, które podpisali ponad politycznymi podziałami przewodniczący wszystkich klubów: wnioskodawca w imieniu Klubu Radnych Koalicji Obywatelskiej, Piotr Pietrasz – przewodniczący Klubu Radnych Prawa i Sprawiedliwości, oraz Damian Stępień jako przewodniczący frakcji Forum Samorządowe i Marcin Krupa.

„Rada Miasta Katowice oświadcza:
W imieniu mieszkańców miasta Katowice wyrażamy sprzeciw wobec militarnej napaści Rosji na Ukrainę. Ten agresywny atak wobec naszego najbliższego sąsiada jest naruszeniem integralności terytorialnej suwerennego państwa.
Jako Radni Miasta Katowice wyrażamy solidarność z Ukrainkami i Ukraińcami, którzy mieszkają w Katowicach. Wielu z nich od dawna postanowiło związać swoje życie z naszym miastem. Bardzo wielu prowadzi tu swoją działalność gospodarczą. Cieszymy się również, że w naszym mieście niemal na każdym kroku możemy spotkać młodych Ukraińców, którzy przyjechali na Śląsk, do Katowic, aby studiować na naszych uczelniach.
W 2019 roku zainicjowaliśmy partnerskie relacje między Katowicami a Lwowem. To nie tylko wymiana doświadczeń związanych z zarządzaniem miastem. To również przekonanie, zarówno mieszkańców Lwowa, jak i Katowic, że łączą nas fundamentalne wartości: przywiązanie do demokracji, wolność słowa, poszanowanie godności każdego człowieka. Wartości bez respektowania których nie można myśleć o bezpiecznej przeszłości.
Partnerstwo i przyjaźń sprawiają, że w obliczu wojny nie możemy być obojętni. Naszym, jako radnych, ale także jako mieszkańców Katowic obowiązkiem jest okazanie solidarności z przyjaciółmi oraz partnerami z Ukrainy.
Rada Miasta Katowice w imieniu mieszkańców naszego miasta przekazuje naszym przyjaciołom i partnerom z Ukrainy słowa solidarności i przyjaźni. A w razie potrzeby również pomocy. W imię wolności i pokoju.”

Obrazek domyślny
Magdalena Kwaśniok